slide01
Velkommen til Lotus Helsecenter
- vejen til bedre livskvalitet
slide02
Velkommen til Lotus Helsecenter
- vejen til bedre livskvalitet
slide03
Kontakt for mere info
slide04
Kontakt for mere info
slide05
Kontakt for mere info
slide06

Bevidst vejrtræknings teknik

Bevidst dyb vejrtræknings teknik med mellemgulvet “diafragma”

Lotus helsecenter v/Niels Poulsen

 

Vejrtrækningens betydning er ofte totalt overset, rigtig mange trækker vejret overfladisk fra brystkassen på grund af stress.,

60% af kroppens affaldstoffer udåndes gennem munden. 25 % gennem huden, og 15 % udskilles gennem afføring og urin.

Åndedrættet er tæt forbundet til psyken og kroppen, så når du f. eks. bliver stresset, bliver vejrtrækningen kort og overfladisk, kroppens muskler spænder op, du mister overblik og koncentrationen.

Hvorfor: Fra naturens side harr vi fået indbygget den dybe vejrtrækning med mellem­gulvet, Kig på spædbørnene og dyrerne når de sover, og se hvordan de trækker vejret.

Ca 5 cm under navlen er dit balance­punkt fysisk og psykisk. Når du bukker forover, er det balancepunktet mellem over- og underkroppen.

Hav opmærksomhed på punktet under navlen, det hjælper med til at have overblik og virker antistressende. Når du holder fokus og trækker vejret på den rigtige måde helt nede fra” maven”mellemgulvet (diafragma) er vejrtrækningen med til at ilte krop­pen og komme af med affaldsstoffer, (du kommer helt ud i lungespidserne). Det påvirker syre/basebalancen i krop­pen gunstigt, og forbedrer desuden cirkulationen i tarmene.

Når du trækker vejret oppe i brystkas­sen, kommer du i kontakt med stressen (en naturlig refleks vi alle er født med). Angst, frygt og bekymring gør at man ikke kan overskue situationen. Kroppen syrer til og spænder op, du mister over­blik. Stressen bor altså i den øverste del af kroppen.

Hvordan: Lig ned og læg en hånd på brystkas­sen og en hånd lige under navlen. På denne måde kan du bedre mærke, hvor du starter din vejrtrækning.

De fleste vil opdage, at de trækker vejret med brystkas­sen. Da vi på grund af daglig stress overvejende trækker vejret med brystkassen(kort og overfladisk) per refleks, bliver dette til sidst en dårlig vane. Det er nu din ”computer” skal omprogrammeres til den rigtige vejrtrækning, nemlig helt nede fra bugmu­sklerne langsomt og dybt.

Ved at trække vejret ind langsomt nede fra bugmuskulaturen, vil den nederste hånd bevæge sig først. Den dybe vejrtrækning skulle også gerne mærkes omme bag i ryggen. Lige som en ballon skal man kunne udvide sig i alle retninger. Arbejd på at din vejrtrækning bliver længere og længere, specielt ud­åndingen. Hold en kort pause efter udåndingerne.

Forslag til dyb og langsom vejrtrækning: Forslag til den dybe vejrtrækning kan eventuelt være, at du tager en indån­ding ved at tælle til 3 (husk tæl lang­somt), hold vejret ved at tælle til 1, og derefter en udåning ved at tælle til 4 så pause igen ved at tælle til 1.

Efterhånden som du bliver bedre kan du forlænge vejrtrækningen. Den dybe vejrtrækning vil resultere i at også den almindelige vejrtrækning bliver dybere og langsommere.

Hvornår: Du kan eventuelt starte med at øve dig om morgenen, når du stadig lig­ger i din seng. Vejrtrækningsøvelsen kan udføres liggende, siddende eller stående. Når du evt. sidder i en bil, bus, tog, eller er ved at blive stresset !!. også når du udøver sport. Brug åndedrættet som et stykke” værktøj”

Denne teknik skal følges mange gange i løbet af dagen for at ”ompro­grammere” din ”computer” til naturlig vejrtrækning, som man kan se dyr og helt små børn gøre.

 

 

lotus

 


Forklaring på vigtigheden af den dybe vejrtrækning.

 

Liggende vejrtrækningsteknik