slide01
Velkommen til Lotus Helsecenter
- vejen til bedre livskvalitet
slide02
Velkommen til Lotus Helsecenter
- vejen til bedre livskvalitet
slide03
Kontakt for mere info
slide04
Kontakt for mere info
slide05
Kontakt for mere info
slide06

Candida madopskrifter

Candida madopskrifter Lotus Helsecenter v/Niels Poulsen

Kardemomme / kanelboller

5 dl. sigtet speltmel
3 dl. grahamsmel
3-3½ dl. risdrik/vand eller soyadrik (uden sukker)
1 æg
1 stor tskf. bagepulver
1 tskf. kardemomme
1 tskf. kanel
1 revet gulerod
10-20 hakkede mandler
Der kan bruges sesamfrø,græskarkerner eller solsikkekerner i dejen eller som drys ovenpå bollerne.

—————————–

Det hele røres sammen. Derefter bruges 2 skeer til at sætte dejen af på bagepladen.
Der bliver 10 – 12 boller i alt.
Bag bollerne ca. 20 minutter ved ca. 200 grader.


Madpandekager

2 dl. Speltmel
½ dl. Rugmel
2 æg
Soyamælk


Knækbrød

125 g. Rugsigtemel
250 g. Sigtet speltmel og kerner (solsikke)
125 g. Grahamsmel
½ tsk. Bagepulver
½ tsk. Salt
100 g. Smør
1 bæger soja yoghurt (120g.) (Helsekosten)
ca. 11/2 dl. Vand

—————————–

De tørre dele blandes sammen.
Smørret smuldres i.
Væsken tilsættes og dejen æltes igennem.
Drysses med sesamfrø og rulles ud.
Skæres i passende stykker.

Bages i ca. 15 min. Ved 220 grader


Kold sauce

Lidt Piskefløde
Citron
Lidt ingefær
Salt
Klippede grønne urter


Ris á l’amande

(2 personer)
25 g. økologiske grødris
ca. 2,5 dl. rismælk
ca. 20 g. økologiske mandler
1,5 dl. økologisk piskefløde
økologisk vanillepulver (evt. en stang vanille)

—————————–

Risen kommes i en sigte og skylles under rindende vand. Derefter kommes de i en gryde sammen med rismælken. Dette skal koge i ca. 50 minutter. Derefter stilles det til afkøling. Mandler skoldes og smuttes, og de hakkes derefter groft. Piskefløden piskes til skum og det hele vendes forsigtigt sammen i en skål. Er nu klar til servering.


Squashtærte med kalkunkød

Arbejdstid : ca. 45 min.
Hviletid, dej : 30 min.
Bagetid : ca. 8 + 35 min.
Fryse – egnet
( 1 tærte – 6-8 personer )Dej:200 g. rugsigtemel
1/2 tsk. salt
125 g. smør
2 – 3 spsk. vand

Fyld:

500 g. squash
1 løg
1 fed hvidløg
15 g. smør
21/2 dl. piskefløde
3 æg
150 g. kogt kalkunkød (i strimler eller i tern)
1 bdt. forårsløg
1 – 2 tsk. basilikum
salt og peber

Smuldr mel, salt og smør sammen og saml hurtigt dejen med koldt vand. Rul den ud og fordel den i en tærteform. Sæt den i køleskabet 1/2 time. Prik bunden med en gaffel og forbag den ca. 8 min. ved 200 grader.

Svits finthakket løg og hvidløg i smør 5 min. tilsæt squash i tern og lad det simre 5 min. under omrøring. Hæld fløden på, lad det koge op og stil det til afkøling. Pisk æggende sammen og rør dem i den afkølede grøntsagsblanding sammen med kalkunkødet og fintsnittede forårsløg. Smag til med basilikum, salt og peber og fyld det i den forbagte tærtebund. Bag tærten ved 180 grader i ca. 35 min.


Ullas tærtedej

( 2 personer ).
Følgende ingredienser blandes først godt sammen:
100 g. rugsigtmel
1 spsk. speltmel
1 spsk. sesamfrø
salt
Derefter tilsættes:
40 g. stuevarmt smør
1 æg
koldt vand

—————————–

Dejen æltes sammen og lægges koldt 1 times tid.
Beklæd en tærteform og prik bunden med en gaffel. Bages i ca. 8 min. i en 200 g. varm ovn inden fyldet kommes på. Herefter bages tærten færdig.
Skal tærten bruges som dessert, undlades salt og i stedet tilsættes korn fra 1 stang vanille.


Blomkålsgratin

1 Blomkålshoved
3 tsk. salt pr. l. kogevand
60 g. sigtet speltmel (1 dl. )
2 dl. soyadrik
30 g. økologisk smør
2 æggeblommer
salt og peber
2 æggehvider
+ lidt sesamfrø

—————————–

Del blomkålshovedet i buketter og læg dem ned i vandet , når det koger. Sluk for kogepladen og lad blomkålen står i vandet i ca. 5 min.

Mel og soyadrik røres sammen mens det koger. Når farven og konsistensen ændres røres smør i og æggeblommerne tilsættes én ad gangen. Til sidst lidt havsalt (og evt. lidt revet muskatnød).

Æggehviderne piskes stive og 1/3 røres i dejen. Herefter blandes blomkålsbuketterne forsigtigt i og resten af æggehviderne vendes i massen.

Det hele hældes i et smurt, sesamdrysset ovnfast fad. Gratinen drysses med sesamfrø og smørklatter lægges ovenpå.

Gratinen bages i oven ved 200 grader i ca. 45 minutter.


Speltbrød

Surdej:

200 g speltmel
2 dl vand
1 tsk. havsalt
1 tsk. Molkosan
1 tsk. økologisk honning

—————————–

Alle ingredienserne blandes sammen i en skål. Skålen dækkes med et rent viskestykke, lad den stå på køkkenbordet i ca. 5 dage (eller gerne et lunt sted. Kik til dejen hver dag, måske skal der bare røres i den, eller der skal eventuelt spædes op med lidt mere vand.

Efter 5 dage er surdejen klar, men fornem lige om der er liv i surdejen.

—————————–

Herefter blandes:
300 g rugsigtemel
300 g speltmel
400 g sigtet speltmel
2,5 dl piskefløde
6 dl vand
2 spk. Havsalt

Piskefløden piskes til flødeskum.Herefter kommes alle ingredienserne i en stor skål, inklusive surdejen. Dette æltes. Dette kan gøres om aftenen og dejen kan hæve natten over. Må gerne stå et lunt sted. Skålen med dejen dækkes med et rent viskestykke.

Næste morgen æltes dejen endnu en gang, og kommes derefter i enten en stor form eller to mindre. Husk at tage lidt af dejen fra, så der er surdej til det næste brød. Surdejen sættes i køleskab.

Lad det hæve yderligere 3-4 timer, gerne et lunt sted. Kommes derefter i ovnen på nederste rille, og bages ved 200 grader i 45 – 5o minutter, hvis det er et stort brød. Er det de mindre brød, bages det i ovnen i ca. 30-35 minutter.


Lammefrikadeller

½ kg. hakket lammekød
1 tsk. salt
1 æg
50 g. speltmel
1 lille løg
2 fed hvidløg
1 dl. vand

—————————–

1. dl. hirseflag eller havregryn
Div hakkede krydder-urter (evt. persille, bassilikum, timian el. lign. )

Det hakkede lammekød røres sejt med salt.
De øvrige ingredienser kommes i og det hele røres grundigt sammen.

Ps. Lammefrikadeller egner sig fint til at fryse ned til en dag man vil have “nem” aftensmad el. lidt lunt til frokost.

Lammekød er også lækkert og bruge i ris- pasta el. spaghetti med kødsovs retter.

Økologisk lammekød kan købes på Grantoftegård, Pederstrupvej 69, 2750 Ballerup tlf. 44 77 37 11 hj.side www.grantoftegaardlam.dk